xSample je besplatna aplikacija za sprovodjenje metodologije uzorkovanja iskustava. Uzorkovanje iskustava (eng. experience sampling- ESM) predstavlja set tehnika kojima se može zahvatiti ljudsko ponašanje, misli, ili osećanja, u realnom vremenu.

xSample je aplikacija koja se može koristiti na Android uređajima, a dozvoljava praćenje emocija i ponašanja ispitanika. Aplikacija je dizajnirana tako da radi u pozadini, što znači da tokom trajanja istraživanja, možete neometano da koristite Vaš uređaj.

Kako aplikacija radi?

  • Ispitaniku se postavljaju pitanja i snimaju odgovori zajedno sa vremenom odgovaranja.
  • Naša aplikacije je u velikoj meri prilagodljiva – eksperimentator određuje pitanja, redosled, koliko puta u toku dana će ispitanici odgovarati na pitanja, kao i koliko dana. Takođe, može se definisati da li će vremenski period za odgovaranje na pitanja biti nasumičan ili po unapred definisanom intervalu.
  • Aplikacija omogućava da se registruje broj poziva, kao i broj tekstualnih poruka, ali ne i njihov sadržaj.
  • Aplikacija se aktivira tako što je instalirate na vaš Android uređaj (telefon ili tablet) i pokrenete je.
  • Da biste mogli da koristite aplikaciju, neophodno je da Vas istraživač koji sprovodi istraživanje u kojem učestvujete na osnovu Vašeg email naloga registruje. Samo osobe koje su registrovane u bazi mogu da učestvuju u istraživanju.
  • Tokom učešća u istraživanju, u toku dana ispitanik dobije notifikaciju da je vreme da popuni upitnik.
  • U slučaju da propustite notifikaciju ili prekinete sa popunjvanjem upitnika pre kraja, možete da ponovo pokrenete aplikaciju jednostavnim klikom na ikonicu aplikacije na Vašem uređaju.

Da li mogu da se povučem iz učešća?

  • DA! Ako iz bilo kog razloga želite da prestanete sa učešćem u istraživanju, dovoljno je da deinstalirate apliakciju sa Vašeg uređaja. Nakon deinstalacije, više nećete dobijate notifikacije, niti će drugi podaci biti prikupljani.

Da li su moji podaci bezbedni?

  • Svi podaci koje se prikupljaju se smeštaju na centralni server i potpuno su bezbedni. Podaci se koriste isključivo u istraživačke svrhe u okviru projekata Laboratorije, Instituta za psihologiju i Odeljenja za psihologiju, Univerziteta u Beogradu.

xSample je aplikacija koja je veoma jednostavna za upotrebu i ne zahteva znanje nekog programskog jezika.

Ukoliko želite da koristite xSample u svom istraživanju, kontaktirajte nas.